BEVERWIJK – Tien keer per week is hij op de ijsbaan te vinden, hij rijdt daarnaast wedstrijden en ondertussen studeert hij Bewegingswetenschappen: het leven van de Beverwijkse Luc Heine (18) staat volop in het teken van sport. En dat werpt z’n vruchten af: hij plaatste zich voor het NK Allround Junioren en eindigde op de 22ste plaats.

Als zoon van een schaatsende moeder is het schaatsen hem met de paplepel ingegoten. Vanaf zijn zevende is Luc al op de schaatsbaan te vinden. In eerste instantie speelde hij ook nog voetbal. “Op mijn twaalfde moest ik kiezen: schaatsen of voetbal. Ik was niet zo’n beste voetballer, dus ben me toen volledig op schaatsen gaan richten.” Maar in het begin was Luc ook nog helemaal niet zo’n goede schaatser: pas sinds vijf jaar schaatst hij op hoog niveau. “Ik bakte er eerst niet zoveel van, maar opeens ging het veel beter. Ik reed steeds harder en harder en kwam zo in de top terecht.” Of hij er een verklaring voor heeft? “Ineens viel het kwartje denk ik!”

NK Allround

Luc zijn kwalificatie ging via een lange weg: via de regionale selectiewedstrijden, ging hij naar de landelijke selectiewedstrijd. Daar kwalificeerde hij zich met een persoonlijk record op de 3 kilometer voor het nationale kampioenschap. Hij eindigt uiteindelijk als 22ste. “Op de 500 meter reed ik een van mijn betere races en ook de 1500 meter ging oké. Maar op de 1000 meter startte ik te snel, waardoor ik aardig kapot was onderweg.” Al met al is Luc evengoed tevreden met zijn prestaties. Zeker gezien dit pas het eerste jaar is dat hij bij de A-junioren schaatst. “Het was erg bijzonder om mee te maken. Iedereen neemt z’n familie mee naar de wedstrijd, dus er is veel publiek. Dat geeft een heel ander gevoel.”

Schaatsleven

Het leven van een topsporter valt nog niet mee. “Ik train tien keer per week. ’s Ochtends train ik voordat ik naar school ga en meestal dan ’s middags na school nog een keer.” Schaatsen is namelijk niet het enige wat Luc doet: hij studeert ook nog Bewegingswetenschappen op de VU in Amsterdam. “Bewegingswetenschappen is een mooie combinatie tussen alle vakken die ik leuk vond op de middelbare school. En ik zie dit als plan B, mocht niet gaan lukken als topschaatser. Dankzij de topsportregeling van de VU is het gelukkig goed met elkaar te combineren.”

Ambitie

Maar als het even meezit, heeft hij die studie helemaal niet nodig. “Mijn ambitie is om zover mogelijk te komen in schaatsen en over te stappen naar een commerciële ploeg.” Luc groeit nog steeds, dus hij heeft goede hoop dat hij deze overstap kan gaan maken. “Ik zou het geweldig vinden om als topsporter te kunnen leven, maar het is nou ook weer niet alsof m’n leven ervan afhangt. Maar het is zeker wel het mooist denkbare scenario!”

Tien keer per week trainen, wedstrijden rijden en ondertussen nog studeren. Zou hij nog tijd hebben voor andere dingen? “Ja, je moet wel een beetje gek zijn om dit vol te houden. Sport is nu het belangrijkste in mijn leven, maar ik zorg ook dat ik geen tunnelvisie krijg hoor. Sociale contacten en ontspanning zijn ook belangrijk.”

Lol

Luc zijn tip voor anderen die een hoog doel willen bereiken? “Houd vooral de lol erin! Alleen zo houd je het vol. Ik rijd in een leuke ploeg en vind het daarom helemaal geen straf om zo vaak te trainen. Als je onderweg plezier houdt, dan maakt het ook allemaal niet zoveel meer uit.” En uit Luc zijn verhaal blijkt ook: geef vooral niet op. “Ik was in het begin ook helemaal niet zo’n beste schaatser, en zie waar ik nu terecht ben gekomen!”