CASTRICUM – Met grote concentratie haalt Kevin Borst het scheermes langs de kaaklijn van zijn klant. Hij is vanaf vorige week de trotse eigenaar van De Bakkumse Barbier: een plek waar mannen geschoren en geknipt kunnen worden.

De oudere Castricummers kunnen zich “Grote Bertus” en “Kleine Bertus” misschien nog wel herinneren, maar het is alweer heel lang geleden sinds Castricum een eigen barbier had. Een zeer oud vak dus, dat zelfs al bij de Egyptenaren werd uitgeoefend. Maar wat is nu precies een barbier? Dat is geen moeilijke vraag voor Kevin: “Een plek voor mannen! Een echt mannenhonk, waar je gezellig onder het genot van een biertje of whiskey geknipt of geschoren kan worden.”

Studie

“Ik was een jaar of 16 en na een mislukt jaar boekhoudkunde, was ik op zoek naar een nieuwe studie,” vertelt Kevin terwijl hij wat scheerschuim met een kwastje op vaste klant Gijs aanbrengt. “Op een open dag liep ik langs een kraampje van een kappersopleiding. Ik raakte in gesprek met de dame achter het kraampje en ze heeft me eigenlijk gewoon overgehaald om die opleiding te gaan doen.” Er is namelijk een ontzettend tekort aan mannelijke kappers, wat veel voordelen met zich meebrengt als het gaat om werk zoeken.

“Ik hield me eigenlijk nooit zo bezig met het hele kappersvak, maar toen ik er eenmaal aan begonnen was ging het best wel snel.” Kevin werd steeds enthousiaster over het kappersvak en merkte al snel dat de dame bij het kraampje niet gelogen had: kapsalons waren meteen geïnteresseerd als een jonge man voor de deur stond om te solliciteren. “Ik heb een tijdje in Haarlem gewerkt en via deze kapsalon kwam ik in aanraking met het vak van barbier. “Ik heb het toen gewoon geprobeerd en heb gedurende de weg alles geleerd.”

Eigen zaak

Het vak van barbier beviel Kevin dusdanig goed, dat het idee aan een eigen zaak begon te prikkelen. “Ik knipte al bij me thuis, dus ik had al een aardig klantenbestand opgebouwd. Eigen baas zijn spreekt me erg aan, dus de stap om een eigen zaak te beginnen was zo gemaakt.” Op de vraag of hij het eng vindt om een eigen zaak te beginnen, schudt hij nuchter zijn hoofd: hij heeft er echt alle vertrouwen in. Ondertussen pakt hij een flesje aftershave en waarschuwt alvast: “dit kan een beetje gaan prikken.” Gelukkig valt het mee, zegt Gijs. Volledig ontspannen komt hij van de stoel af: “Het is jammer dat je een vrouw bent, want dit is echt heerlijk!”

Dat de zaak nu al veel bekijks heeft blijkt wel. Tijdens dit interview loopt de een na de andere klant de zaak binnen, die volledig in authentieke sfeer is ingericht. Allemaal mannen die geknipt of geschoren willen worden. Één van de vaste klanten verklapt wel een geheimpje van deze echte “mannenzaak”. “Je hebt wel één vrouwelijke klant, toch Kevin?!” zegt hij gekscherend. Dat kan Kevin niet ontkennen. “Ja dat klopt, en dat is m’n oma!”

Wilt u ook geknipt of geschoren worden door De Bakkumse Barbier? Kom een keertje langs (van Oldenbarneweg 22, Bakkum), neem een kijkje op de Facebookpagina (https://www.facebook.com/debakkumsebarbier/) of neem contact op via 06-40006130.

160203 De Bakkumse Barbier