CASTRICUM – Het is de missie van buurtsportcoach Ron Gravemaker om zoveel mogelijk verbindingen te maken op het gebied van sport en zorg. In januari starten twee activiteiten die hier een heel mooi voorbeeld van zijn. Allereerst een beweegprogramma voor ouderen van De Boogaert samen met jonge kinderen van peuterspeelzaal De Springplank. En ten tweede een wekelijkse gezamenlijke volleybalavond voor cliënten van Dijk en Duin en sporters van volleybalvereniging Croonenburg.

De buurtsportcoach is een relatief nieuwe functie in de gemeente Castricum en wordt ingevuld door Sportservice Kennemerland. Dit is een stichting die zich inzet voor breedtesportbeleid: hun doel is om zowel jongeren als ouderen in beweging te krijgen én te houden. Buurtsportcoach Ron Gravemaker is sinds maart vorig jaar druk bezig met dit doel. “Ik heb veel tijd gestoken in netwerken, zowel bij sportverenigingen als aan de zorgkant. En nu is het tijd om van dit netwerk gebruik te maken en zoveel mogelijk verbindingen te zoeken.”

Generaties

Verbinden is een van de kerntaken van de buurtsportcoach. “Ik wilde graag generaties met elkaar verbinden en daarom heb ik contact gezocht met De Boogaert. Zij vertelden me dat ze graag een activiteit met kinderen wilden doen. Ouderen vinden het namelijk fantastisch als er jonge kinderen in het zorgcentrum rondlopen. Ik heb vervolgens contact met peuterspeelzaal De Springplank gezocht en zo was het cirkeltje rond!” Vanaf vorige week dinsdagochtend komen de oudere mensen en jonge kinderen bij elkaar om te bewegen. “En natuurlijk met veel interactie en gezelligheid!”

Volleybal

En dit is niet het enige project waar Ron mee bezig is geweest. “Ik was op bezoek bij de sportbegeleiders van GGZ-instelling Dijk & Duin. Zij organiseren een weekprogramma met diverse sporten voor cliënten.” De sportbegeleiders vertelden Ron dat ze een erg actieve en enthousiaste volleybalploeg hebben en dat sommige cliënten best door zouden kunnen stromen naar een reguliere sportvereniging. De cliënten ervaren echter drempels: ze vinden het heel spannend omdat ze daar bijvoorbeeld nog niemand kennen.

Dit was voor Ron aanleiding genoeg om contact te zoeken met volleybalvereniging Croonenburg. “Croonenburg heeft een aantal nieuwe leden. Zij vonden het erg leuk om samen met de cliënten een training te organiseren, omdat de nieuwe leden dan de kans krijgen om een uurtje extra per week te trainen. Een klassieke win-winsituatie dus!” Vanaf januari is de sportzaal van Dijk & Duin gevuld met een mix van leden van Croonenburg én cliënten van Dijk & Duin, met het uiteindelijke doel dat de doorstroming van cliënten van Dijk & Duin naar structureel volleyballen bij Croonenburg soepeler en laagdrempeliger wordt.

Verbinden

Deze twee activiteiten zijn een goed voorbeeld van het werk van een buurtsportcoach: het ondersteunen van sportverenigingen, het opzetten van laagdrempelige beweegactiviteiten en vooral het verbinden van verschillende partijen. “Het ontbreekt verenigingen vaak aan tijd. Verenigingen draaien op vrijwilligers en er komt best wat bij kijken om zulke verbindingen te zoeken en te organiseren. Vaak weten verenigingen zelf ook de weg niet. Als buurtsportcoach kan ik daarom echt iets betekenen voor verenigingen.”

Ook is het vinden van aansluitingen richting de zorgkant een belangrijk onderdeel van Ron zijn werk. “Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een kennismakingsprogramma met diverse sporten speciaal voor ouderen. Ouderen die niet bekend zijn met het beweegaanbod ervaren veelal drempels om aan te sluiten bij een vereniging. Een kennismakingsprogramma maakt het makkelijker om met sporten te beginnen.” En ook de eerstelijnszorg is een belangrijk contact voor Ron. “Mijn grote toekomstdroom? Dat mensen via de huisarts of eerstelijnszorg worden doorverwezen naar de buurtsportcoach, omdat hij degene is die weet wat er te doen is op sportgebied. Hier zou echt veel winst mee te behalen zijn!”

Bent u als sportvereniging geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem contact op met buurtsportcoach Ron Gravemaker. Email: rgravemaker@sportservicekennemerland.nl Tel: 0251-254740