CASTRICUM – Op deze plek kunt u deze maand smullen van de restaurantrecensies van Laurette Levi. Deze week bezocht zij Huize Koningsbosch in Bakkum.

Voor mij persoonlijk is Huize Koningsbosch een erg bijzondere plek om te gaan dineren. Ik heb als tiener namelijk vele uren in de spoelkeuken van Stayokay gewerkt, die voorheen in dit pand was gevestigd. In 1932 opende hier de eerste jeugdherberg in Nederland, maar sinds afgelopen zomer is het pand omgetoverd tot een modern en sfeervol hotel met restaurant.

Warm ontvangst

De ontvangst is meteen al goed. Als we richting de ingang lopen, doet gastheer Stephan de deur voor ons open. De ontvangstruimte ziet er prachtig uit: door de stijlvolle retro inrichting waan je je meteen in een gezellige moderne herberg. Stephan vraagt of we eerst een drankje willen drinken in de lounge. Dat blijkt een ontzettend goed idee: doordat je even een moment neemt tussen je aankomst en het aan tafel gaan, kom je helemaal tot rust. Een goede binnenkomer dus!

Gepocheerd ei

Als we naar onze tafel geleid zijn, valt meteen op hoe sfeervol de eetzaal is ingericht in dezelfde retro-stijl én hoe gastvrij de bediening is. Het menu wordt ons uiterst vriendelijk en beleefd uitgelegd. Het afwisselend driegangenmenu begint met een caesar salade met ansjovis, gepocheerd ei en pancetta. De fotograaf die mee is, leek het een idee als ik ook een handje mee zou helpen in de keuken. En voor ik het weet sta ik eieren te pocheren. Dat blijkt nog een hele klus. Eerst met een garde een draaikolk maken in de pan en als het water weer wat rustiger is het ei erin. De eerste twee mislukken, maar chef-kok Natasja blijft goede hoop houden in mijn kookkunsten. Drie maal scheepsrecht ging hier gelukkig op: het derde gepocheerde ei ziet er goed uit.

Het voorgerecht was echt heerlijk: de smaken van de pancetta, de zoute ansjovis en het gepocheerde ei zorgen voor een mooie gebalanceerde salade. Een goede start, die ons erg nieuwsgierig maakt naar de volgende gangen. Maar voor het zover is, vertelt gastheer Stephan me dat ik ben ingeroosterd in de keuken om te helpen met het hoofdgerecht. Chef-kok Natasja zet me goed aan het werk en ik mag helpen met het opmaken van de borden. Het valt meteen op hoe de keuken gefocust is op de details. Op plakjes flinterdun gesneden bietjes krijgen we dorade geserveerd, met risotto en Hollandse garnalen. De uitsproken smaak van de carpaccio van bietjes is een enorm goede aanvulling op de heerlijk malse dorade en de Hollandse garnalen geven een fijne nasmaak. Deze traktatie heeft de verwachtingen die door het voorgerecht uitgelokt zijn, meer dan waargemaakt.

Geen toetje?

Na ons hoofdgerecht heeft gastheer Stephan een vervelende mededeling: “We serveren vanavond geen toetje.” Ik kijk hem even vreemd aan. “Jullie hebben niet alle groente opgegeten. Ja, we zijn erg streng hier in de herberg!” Gelukkig maakt hij maar een grapje, want het nagerecht wil je echt niet missen. De gekarameliseerde banaan past perfect bij het zeezoutijs, de chocoladesaus en de vanille-slagroom!

Gebalanceerd

Bij Huize Koningsbosch kun je terecht voor een perfect gebalanceerd driegangendiner. Groente, vis, fruit en zoetigheid: alles komt aan bod in dit diner. En dat allemaal in een ontzettend fijne sfeer. Dit is echt een plek waar je heerlijk rustig en ontspannen een avond lang kan tafelen. En dat is ook precies waar Huize Koningsbosch zich op wil richten. Gastheer Stephan vertelt dat ze de sfeer van de jeugdherberg willen behouden, maar met een moderne twist. “We zetten ons in voor een restaurant dat een niveautje hoger is dan een standaard restaurant, met hoogstaande menu’s voor een schappelijke prijs.” En dat verkleinwoordje had er wat mij betreft helemaal niet bij gehoeven: aan werkelijk alles merk je dat Huize Koningsbosch voor het allerbeste gaat. De bediening is bijzonder gastvrij, de eetzaal is zeer sfeervol ingericht en alles wordt op alles gezet om jou een fijne avond te geven.

Het weekbladmenu:
Voorgerecht: Caesar salade | Ansjovis | Gepocheerd ei | Pancetta
Hoofdgerecht: Dorade | Risotto | Hollandse garnalen
Nagerecht: Banaan | Karamel | Chocolade

U kunt dit weekmenu vanaf vandaag tot en met donderfdag 14 januari zelf uitproberen. Het menu kost 33,50 euro per persoon, inclusief gratis welkomstdrankje. Adres: Heereweg 84, Bakkum. Tel.: 0251-860385. (vermeld bij uw reservering dat het om het Weekbladmenu gaat) www.huizekoningsbosch.nl