HEEMSKERK/BEVERWIJK – De grote stroom vluchtelingen die ons land binnenkomen is een erg actueel onderwerp. Jakob Stolk (jongerenwerker bij Protestantse Gemeentes Heemskerk en Beverwijk) merkte dat de jeugd erg aangedaan is door de vluchtelingenproblematiek en zag dit als een mooie kans om een theaterproject op te zetten met lokale jongeren én jongeren uit een AZC.

“De vluchtelingenstroom is iets wat jongeren erg bezighoudt. Ze zijn aan de ene kant erg zoekende naar wat hun standpunt is, maar aan de andere kant vragen ze zich ook af wat hun rol is.” Jakob had in eerste instantie het idee dat er veel verschillende standpunten zouden heersen onder de jongeren, maar het tegendeel bleek waar te zijn. “Jongeren hebben heel erg zoiets van, die vluchtelingen zijn hier nou eenmaal, daar kunnen we niets meer aan doen. Ze hebben veel idealisme en veel gevoel voor rechtvaardigheid. Ze willen zich daarom heel graag inzetten voor een betere wereld en willen voor de vluchtelingen iets betekenen.”

Impact

Tijd voor Jakob om in actie te komen en een project op te zetten rondom het thema vluchtelingen. Aan ervaring ontbreekt het hem in ieder geval niet: hij heeft twee jaar geleden al meegeholpen met de opzet van een groot project. Ze voerden toen actie en zamelden geld in voor Moldavië, zodat lokale jongeren op reis konden om in Moldavië diverse projecten te bezoeken. “We hebben vorig jaar een stapje terug gedaan en geen groot project opgezet, omdat het project in Moldavië behoorlijk veel impact had op de jongeren. Maar nu merk ik dat het weer begint te kriebelen, zowel bij mijzelf als bij de jongeren.”

Theater met meerderjarigen

Dat het project als thema vluchtelingen zou hebben, stond vast. De invulling was echter niet meteen duidelijk. Na gesprekken met Stichting Vrolijkheid, die zich inzet voor kinderen en jongeren op AZC’s, bleek dat er vooral behoefte is aan activiteiten voor jongeren van 18 jaar en ouder. Deze jongeren mogen namelijk niet naar school gaan en ook niet werken, waardoor zij flink geremd worden in hun ontwikkeling.

De volgende vraag was, wat voor soort activiteit ze met deze jongeren wilden gaan doen. “We wilden met de jeugd oprecht iets doen. We willen daarbij niet als hulpverleners op gaan treden, maar juist wederkerigheid centraal zetten.” Jakob vindt het namelijk erg belangrijk dat beide groepen, de Nederlandse jongeren en de jongeren uit het AZC, iets van elkaar leren. Uiteindelijk is gekozen voor het maken van een theaterstuk. “Met theater kun je zo goed als iedereen bereiken. Je hebt natuurlijk acteurs nodig, maar ook decorbouwers, licht- en geluidsmensen, fotograven, noem het maar op. Iedereen kan wel iets bijdragen!”

Waardering

In januari zullen 6 jongeren naar het AZC in Alkmaar gaan om daar de 6 jonge asielzoekers te ontmoeten met wie ze aan het theaterstuk gaan werken. In het proces krijgen deze 12 jongeren allerlei workshops en zullen zij een theatervoorstelling gaan ontwikkelen die voor de zomer opgevoerd gaat worden. Het gaat een spannend proces worden, want het werk met vluchtelingen is niet altijd stabiel. “Je merkt dat als ze bijvoorbeeld ’s ochtends slecht nieuws gehoord hebben over hun thuisland, ze de rest van de dag van slag zijn en niet mee willen doen aan activiteiten. En je hebt natuurlijk ook altijd de kans dag mensen teruggestuurd worden naar hun thuisland.”

Jakob heeft er alle vertrouwen in dat het een erg waardevol project gaat worden. Het achterliggende doel is vooral om vluchtelingen een gezicht te geven. Jakob vindt het belangrijk om op zoek te gaan naar het echte verhaal van de vluchtelingen, voorbij de cijfertjes. “Ik verwacht dat juist het samen optrekken en de waardering voor kleine ontmoetingen veel waardevoller zal zijn dan het uiteindelijke theaterstuk. De jonge asielzoekers zijn gewoon leeftijdsgenoten van onze jongeren, maar ze hebben al zoveel meer meegemaakt. Dit zorgt voor hele waardevolle en leerzame ontmoetingen. Uiteindelijk zullen juist de kleine momenten van grote waarde zijn.”