CASTRICUM – Op deze plek kunt u deze maand smullen van de restaurantrecensies van Laurette Levi. Deze week bezocht zij restaurant De Schelp in Egmond aan Zee.

Het strand is misschien meer iets waar je in de zomer aan denkt, maar ook in de winter is het een erg fijne plek om een hapje te eten. Met zowel een parkeerterrein als een bushalte in de buurt, is De Schelp goed bereikbaar vanuit Castricum. Als we aankomen zien we gelijk de prachtig versierde en verlichte strandopgang. Ondanks dat het buiten flink aan het regenen en stormen is, krijg je er meteen een warm en welkom gevoel van.

Ontspannen sfeer

Als je bij De Schelp naar binnenloopt, lijkt het eigenlijk helemaal niet op een strandtent. Er hangt een ontspannen sfeer dankzij de zachte kleuren en de gezellige inrichting. De robuuste bar van donker hout maakt dat je echt het gevoel hebt in een restaurant te zijn. Een perfecte plek om na het uitwaaien een hapje te eten of een drankje te doen! Dat uitwaaien is bij ons wel gelukt, dus om op te warmen beginnen we snel met een warme kop thee.

Als we weer een beetje opgewarmd zijn, vraagt de bediening ons of ze het voorgerecht mogen uitserveren. Het menu begint met bospaddenstoelensoep. Een mooie mix van witte champignons, shiitakes, oesterzwammen en room maakt het een heerlijk romige soep. Wat meteen al opvalt is hoe vriendelijk en gastvrij de bediening is. Ook zij benadrukken de ontspannen sfeer van De Schelp. Kelner Frank vertelt dat De Schelp een ware transformatie heeft ondergaan van strandtent naar een volwaardig restaurant. “We zijn nu het hele jaar open en hebben altijd klanten. Veel toeristen, maar ook gewoon mensen uit de buurt”.

Vlees of vis

We mogen kiezen tussen een hoofdgerecht met vlees of met vis. Omdat we op het strand zijn, vind ik een hoofdgerecht met vis wel zo toepasselijk. We krijgen zeewolffilet voorgeschoteld, omwikkeld met Serranoham. De vis is echt ontzettend mals en smelt op je tong. De combinatie met de ham is erg goed gevonden: de smaken versterken elkaar perfect. En de witlof in ham geeft het gerecht een echt winters sfeertje.

Wat het dessert is, houdt de bediening nog even geheim. Als we een kijkje in de keuken nemen, verklappen ze wel dat het in de oven moet. Spannend! En het blijkt een zeer aangename verrassing te zijn: een kop koffie met een warm chocoladefondantje. Als je het fondantje aansnijdt, loopt de warme chocolade er meteen uit. Een mooie afsluiting van dit driegangendiner!


Het weekbladmenu

Voorgerecht: Romige bospaddenstoelensoep

Hoofdgerecht: Zeewolffilet omwikkeld met Serranoham, geserveerd met mosterdsaus OF tournedos: Hollandse ossenhaas van de Keurslager

Nagerecht: Koffie compleet: warm chocoladefondantje met koffie.

U kunt dit weekmenu vanaf vandaag t/m zondag 10 januari zelf uitproberen. (Maandag 4 en dinsdag 5 januari is De Schelp gesloten). Het menu kost 19,50 euro per persoon. Adres: Boulevard-Zuid, Egmond aan Zee. Tel.: 072-5064195. www.strandpaviljoendeschelp.nl