CASTRICUM – Op deze plek kunt u deze maand smullen van de restaurantrecensies van Laurette Levi. Deze week bezocht zij restaurant Wierenga op het Bakkerspleintje.

Zo’n avondje uiteten is nog een heel avontuur als je met zware windstoten van Heemskerk naar Castricum moet komen. Fietsen vinden mijn vriend en ik geen goed idee, dus gaan we lopend naar het station. Wierenga ligt wat dat betreft ideaal: vijf minuten lopen vanaf station Castricum. Of dat een veel beter idee was vraag ik me af: de nieuwe paraplu die we die middag gekocht hadden, is in ieder geval gesneuveld na een stukje vol in de wind lopen.

Fijne binnenkomer

Eenmaal aangekomen bij Wierenga blijkt dat we niet de enigen zijn die het slechte weer getrotseerd hebben. Het eetcafé zit helemaal vol en alleen een tweepersoonstafeltje in de hoek bij het raam is voor ons vrij. Het is gezellig druk en er hangt een gemoedelijke sfeer: een fijne binnenkomer. We worden welkom geheten door de bediening en beginnen eerst met een kopje thee om op te warmen.

Wildmenu

Het weekbladmenu is een driegangen wildmenu en dat past perfect bij deze tijd van het jaar. Door verwarring in de keuken krijgen we onverwachts eerst ons hoofdgerecht. Alles verloopt perfect die avond, vertelt de kok me, alleen bij onze tafel ging het toch even mis. Zouden ze dan toch een beetje zenuwachtig worden van een verslaggeefster in de zaal? Gelukkig weten ze het prima op te lossen: we beginnen gewoon met het hoofdgerecht en krijgen daarna het voorgerecht. En ze bieden ons ook nog eens een borrel aan.

Eerst ons hoofdgerecht dus: wild zwijn medaillon met zuurkool, puree en wildjus. De kok vertelt ons dat het wild zwijn van de Veluwe komt: een Nederlands product dus. Het vlees is echt heerlijk mals en de wildjus verrukkelijk. Ondanks dat we allebei geen vleeseters zijn, genieten we volop. Een echte aanrader dus! Daarna het voorgerecht: ik zou zelf toch wel aanraden om die als eerste te doen, maar ach, andersom is het ook lekker! Het is wildpaté met cranberrysaus en een stroop van balsamico. Het bord is mooi opgemaakt en de paté met de cranberries is een erg goede combinatie.

Niet kiezen

Als laatste het nagerecht: een verrassing van de chef. Wij houden wel van verrassingen, dus dat komt mooi uit. Als het bord geserveerd wordt, blijkt dat de chef gekozen heeft voor verschillende kleine gerechtjes, zoals brownie, yoghurt-framboosijs en boterkoek. Perfect voor mensen die nooit kunnen kiezen als ze een dessertkaart in hun handen hebben.

Toegankelijk

Naast dit weekbladmenu heeft Wierenga een erg gevarieerde kaart. Wat me meteen opvalt is dat je er, naast de gerenommeerde vlees- en visgerechten, ook maaltijdsalades en wat lichtere gerechten zoals de ‘Wierenga burger’ kunt eten. En dat sluit goed aan bij de filosofie van Wierenga: toegankelijk en laagdrempelig. Voor een goede prijs kun je hier heerlijk tafelen met vriendinnen, vrienden of familie.


Het weekbladmenu

Voorgerecht: Wildpaté

Hoofdgerecht: Wild zwijn medaillon, zuurkool, puree en wild jus OF roodbaars met puree en antiboise

Nagerecht: Dessert van de chef

U kunt dit weekmenu vanaf vandaag tot woensdag 23 december zelf uitproberen. Het menu kost ?22,50 per persoon. Adres: Bakkerspleintje 26, 1901 EZ Castricum, tel. 0251-673588, www.wierengacastricum.nl