HEEMSKERK – Als je haar appartement binnenkomt, dan zie je het meteen: hier woont een coupeuse. De naaimachine, lockmachine en vele lappen vrolijkgekleurde stoffen verraden dat de Heemskerkse Mariana Ngombo Zinga (29) flink aan de weg timmert met haar Afrikaans geïnspireerde kledinglijn genaamd Designs by Mariana.

Mariana is geboren in Angola, maar woont sinds haar derde in Nederland. Kleding maken leerde ze tijdens de opleiding modetechniek. In eerste instantie maakte ze vooral moderne kleding, maar de liefde voor haar vaderland speelde de laatste jaren steeds meer op. “Ik stelde me veel vragen. Wie ben ik? En wat voor rol speelt Angola daarin? Ik voelde me steeds trotser op mijn herkomst en wilde hier iets mee doen.” En zo begon ze steeds vaker Afrikaans geïnspireerde kleding te maken en dragen. “Ik begon verliefd te worden op Afrikaanse klederdracht toen ik op Afrikaanse bruiloften kwam. Die kleding is echt zo mooi! Toen ben ik het steeds vaker gaan dragen in het dagelijks leven.”

Ouderwets?

Veel jonge mensen vinden klederdracht ouderwets, maar Mariana laat zien dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. “Ik gebruik Afrikaanse stoffen, maar moderne patronen. Moderne kleding met een Afrikaans tintje dus!” Ze begon met het plaatsen van wat foto’s van haar eigen creaties op Facebook. Ze kreeg er zoveel complimentjes over en uiteindelijk vroegen mensen zelfs of ze ook op bestelling werkt. Dit opende Mariana haar ogen: ze besefte dat haar passie voor kleding maken meer kon worden dan alleen een hobby. Hoewel ze nooit voor mogelijk had gehouden dat ze een eigen bedrijf zou kunnen beginnen, opende in maart haar webshop. De bestellingen lopen inmiddels flink binnen. “Ik had verwacht dat het in de winter rustig zou worden, omdat mensen Afrikaanse kleding vaak associëren met de zomer. Maar ik heb het hartstikke druk!”

Sociaal werk

Kleding maken en ontwerpen is niet het enige wat Mariana doet; bij lange na niet. Na haar opleiding modetechniek deed ze een opleiding Sociaal Cultureel Werk en is ze inmiddels bijna afgestudeerd in Culturele en Maatschappelijke Vorming. Twee opleidingen waarbij sociaal werk centraal staat. “Ik vind zoveel dingen leuk en probeer dat met elkaar te combineren. Laatst had ik een evenement georganiseerd waar empowerment van vrouwen centraal stond. Hier verkocht ik ook mijn zelfgemaakte kleding.” Een andere manier waaruit Mariana haar sociale inslag blijkt is dat een percentage van haar omzet naar goed doelen gaat. “Ik steun daarmee projecten die ik mooi vind.”

Dromen

Dat Mariana inmiddels een succesvol bedrijf heeft is voor de mensen die haar goed kennen een complete verrassing. “Ik heb altijd geroepen: ik wil nóóit een bedrijf! Ik heb echt helemaal niks met cijfers. Plus en min gaat prima, maar als er teveel cijfers staan begint het me te duizelen.” Haar tip aan anderen is dan ook: laat je niet tegenhouden en ga je dromen achterna. Begin klein en stapje voor stapje kom je steeds dichterbij je droom. “Vertrouw op jezelf en vergelijk jezelf niet steeds met anderen. En vooral: omring je met positieve mensen. Ik geloof echt dat als je zelf positief en eerlijk bent, de positieve dingen vanzelf op je afkomen!”

Mariana haar webshop is te vinden op www.designsbymariana.com Ook is haar kleding vanaf januari te vinden in de winkel ‘Best Kept Secret’ in Haarlem.