CASTRICUM – Dit weekend opent cultureel podium De Bakkerij de deuren van haar nieuwe zaal. Bestuurslid Hester Jonk vertelt trots dat dit de kroon op het werk is van de vele vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor de realisatie van een volwaardig cultureel podium in Castricum. Door de verwezenlijking van de nieuwe zaal kan De Bakkerij eindelijk een plek bieden met een brede culturele programmering, waar iedereen welkom is.

Na vele uitdagingen met vergunningen en procedures, werd net na het Uit Je Bak Festival de nieuwe zaal casco opgeleverd. De afwerking moesten de vrijwilligers van De Bakkerij zelf realiseren, zodat de kosten laag gehouden konden worden. “Naast hun werk, gebruiken vrijwilligers ieder vrije uurtje om te klussen”, aldus Hester. En ook vrijwilligers en sympathisanten met twee linkerhanden werken hard mee. “Het is geweldig om te zien dat mensen spontaan lunch of een taart komen brengen voor de klussers.”

Uit Je Bak, maar dan binnen

Dat het openingsweekend bijna daar is, maakt Hester apetrots. “We kunnen nu eindelijk doen waar we zo lang naartoe gewerkt hebben: een breed cultureel programma neerzetten voor alle leeftijden.” En bij dat brede programma, kan gedacht worden aan bekendere bands, maar ook theater en comedy. “Mensen kunnen eigenlijk het Uit Je Bak Festival verwachten, maar dan binnen. Een open sfeer waar iedereen welkom is, met een heel breed programma.”

Het blijft niet alleen bij muziek en theater: er wordt druk gebrainstormd over allerlei nieuwe programma’s. Zomaar een Zondagmiddag gaat bijvoorbeeld weer van start. “Dit is een middag voor een wat andere doelgroep dan de gemiddelde Bakkerijer. Je kan denken aan bigbands, maar ook lezingen door bijvoorbeeld Gerard Veldt. Ook hebben we volop nieuwe ideeën, zoals een ‘mama-café’ waar moeders en hun kroost kunnen kletsen over wat hen als moeder bezighoudt.”

Leerplek

Misschien nog wel belangrijker dan het programma zelf, is het creëren van een plek waar iedereen welkom is. Zo is de zaal ook beschikbaar voor derden. “De zaal is geluidsdicht, en daardoor geschikt voor allerlei activiteiten.” En iedereen is vooral ook welkom om zijn steentje bij te dragen. De Bakkerij is een leerplek, niet alleen voor jongeren maar voor iedereen. “Het is geweldig om te zien hoeveel mensen hier leren en hoe ze groeien.”

Sfeer proeven

Voor het openingsweekend heeft De Bakkerij gekozen voor een breed programma. Op zaterdag 3 oktober is de officiële opening vanaf 12 uur. Na het officiële gedeelte met wethouders Ans Pelzer en Hilbrant Klijnstra, zullen er acht bands gaan spelen. “Er is voor ieder wat wils en ik wil mensen graag oproepen zelf de sfeer te komen proeven!”, aldus Hester.