Voetbal: je bent continu in beweging, vaak rennend over het veld. Een echte contactsport dus. “Mensen met een fysieke beperking kunnen vaak niet meer meekomen met het traditionele voetbal en dit vinden zij erg jammer. Denk bijvoorbeeld aan een oudere man die z’n hele leven gevoetbald heeft en trainer is geweest van jeugdelftallen. Als hij door ouderdom niet meer kan voetballen, is dit voor zo’n man een groot gemis.” En daarom start Ron Gravemaker een walking football groep in Castricum: een geweldig alternatief voor het vaak te snelle voetbal.

Voetbal, maar dan langzamer

Walking football is overgewaaid uit Engeland. Het is een langzame variant van het voetbal, die zowel toegankelijk is voor beginnende als ervaren spelers. Sprinten, rennen, joggen en lichamelijk contact is niet toegestaan. Dit betekent dat balvaardigheid en spelinzicht de boventoon voeren in het veld. Er wordt zonder keepers gespeeld en het veld is kleiner dan bij het traditionele voetbal. Ron vertelt me dat het er echt geweldig uitziet. “Het is prachtig om mensen die normaal niet meer voetballen zo te zien genieten!”

“Walking football is veel toegankelijker voor mensen met een fysieke beperking of chronische aandoening. En natuurlijk ook voor mensen die het traditionele voetbal te snel vinden en liever op een wat lager tempo willen voetballen.” Ron begint 11 september met een serie kennismakingslessen. Hij biedt oefeningen en partijspel aan en geeft de deelnemers tactische en technische tips. Maar ook gezelligheid is belangrijk. “Na de activiteit gaan we in de kantine van FC Castricum napraten onder het genot van een kopje koffie of thee.” Want walking football gaat om meer dan alleen beweging. “Het is vooral ook heel leuk, sociaal en gezond!”

Zelf meedoen met walking football?

Ben je altijd al verliefd geweest op het spelletje of lijkt het je leuk om deze nieuwe vorm van bewegen te ontdekken? Op vrijdag 11, 18 en 25 september starten om 10 uur gratis kennismakingslessen op het terrein van FC Castricum. Bij voldoende animo wordt er gekeken naar een structureel vervolg. Bij deelname wordt aangeraden sportieve/makkelijk zittende kleding te dragen. Meldt u zich dan van te voren aan bij Ron Gravemaker, Sportservice Kennemerland, mail rgravemaker@sportservicekennemerland.nl, tel 0251-25 47 40. Zie ook www.sportservicekennemerland.nl.

Ron